Niklas Karlsson

Svarvning är lycka

I mitt examensarbete har jag svarvat fyra skålar av varierande träslag. Alla skålar har utgått ifrån samma form med varierande kombinationer av träslag. De träslag som använts är björk, al, gran och ek där råmaterialet först har limfogats i olika mönster innan svarvningen har påbörjats. Avslutningsvis så har samtliga skålar behandlats med en personligt framtagen bivaxblandning för att ge skålarnas yta en extra lyster och glans.

Med mitt arbete med återbrukat material vill jag även ska väcka tankar hos betraktaren om just vad som är möjligt med återbrukat material och kanske få dem att tänka till innan de kastar ut något.

Det som jag verkligen vill att mitt hantverk ska bidra till är att inspirera andra till att skapa. Svarvningen och hantverket har hjälpt mig ofantligt mycket de senaste åren och lett till att jag känner mig som en mer hälsosam och lycklig människa.

Niklas Karlsson

I allt mitt arbete med trä så är det viktigt att respektera materialet och dess ursprung då trä i sig är ett levande ting. Just därför är det viktigt för mig att så mycket av det råa materialet används och så lite som möjligt kastas. I detta arbete har jag varit noga med att använda så mycket återbrukat material som möjligt för att inte bara begränsa svinnet, utan även för att kunna ge ett bortkastat och bortglömt material nytt liv och ett värde igen.