Klara Öqvist

Genus, normer och traditioner

I mitt examensarbete har jag skapat en vävd väggbonad med tre tillhörande textila skulpturer. Temat bakom detta verk är genus, normer och traditioner inom det textila hantverket. Då jag behandlar dessa frågor i min kandidatuppsats väckte det många frågor inom mig som jag ville översätta i mitt skapande.

När jag skapar använder jag mig främst av återvunnet material från second hand och ger det ett nytt liv i mina vävar. Jag gillar att blanda och kombinera olika material och tekniker för att skapa intressanta ytor och strukturer. Gillar även att blanda traditionellt med nytänkande när jag skapar då jag upplever det som viktigt för att föra hantverket framåt. Inspirationen finner jag främst i min omgivning, naturen, aktuella trender och samhällsfrågor.

Klara Öqvist

Ursprungligen är jag från Luleå men flyttade hösten 2017 till Linköping då jag började studera vid kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivnings programmet vid Linköpings universitet. Textilt hantverk, speciellt vävning är något jag verkligen har fastnat för och ligger mig varmt om hjärtat. Det textila skapandet har varit med mig större delen av mitt liv då nästan alla kvinnor i min släkt och omgivning har eller håller på med någon form av textilt skapande.