Hanna Larsson

”Ett lättjefullt arbete”

… var ord som Lilli Zickerman, initiativtagare till Svensk Hemslöjd, myntade för över hundra år sedan, då hon påstod att virkning gick att göra halvliggandes. Mitt examensarbete har haft sin grund i att vilja bräcka synen på tekniken virkning. Överallt på sociala medier syns virkade produkter och det är en teknik som har oändligt många möjligheter, men ändå har jag fortfarande en känsla av att det är tabu.

Jag ville göra en produkt som fick vara finalen på mina tre år, en produkt som fick gör ett nedstamp i virkningens värld och öppna upp tankar för de som fortfarande ser virkning som ett ”lättjefullt arbete”. Att få formge en stor matta har känts roligt och inspirerande och är ett spår jag gärna vill fortsätta på. Processen fram till slutresultatet har bestått av analys av olika material och mönster i relation till tekniken. Slutligen landade valet på material i ett rep av återvunna bomullstextilier och ett mönster som är lekfullt och färgglatt.

Borta bra men hemma bäst

Jag skapar helst produkter som har anknytning till hemmet eller för personer. Under mina tre år på utbildningen har jag formgivit allt ifrån filtar, kuddar, ljusstakar och krukor till naturfärgade kimonos och en väska i trä. Mitt teknik- och materialspektra har under utbildningen fått vara brett då jag förstått att jag i framtiden vill ha ett yrke där en bred kunskapsbas inom vårt fält är viktigt att ha, till exempel som projektledare inom kultur- och slöjdsektorn.

INSTAGRAM @hakevik
Hanna Larsson

Ursprungligen är jag från en by i mellersta Skåne, beläget nära naturen och landsbygden och i de miljöerna trivs jag bäst.
I pappas förråd fanns en verkstad där möjligheten till att arbeta i trä aldrig tog slut och i garderoberna förvarade mamma både tyg och garn. Där någonstans mellan trä och tyg växte mitt hantverksintresse och har tagit mig hit, där jag är idag.

Framtiden hoppas jag får bringa många samarbeten och projekt som kan stärka kultur- och slöjdsektorn i samhället.