Elin Hamberg Bernerstedt

Mitt examensarbete, en vägghängd matta, symboliserar mina tre år på utbildningen. Under en av första årets kurser, där vi hade vävning som teknik, fann jag mitt kall. I tidigare projekt har jag köpt stolar på second hand och formgivit nya klädslar i tekniken ryavävning. Då har jag tagit inspiration från stolens historia och den mönstermagi som fick spira under den epoken. Det har varit mindre arbeten och därför ville jag i mitt examensarbete gå upp i storlek. Mattan är vävd med tuskaft och ryaknutar blandat med varannat, det för att skapa en händelserik struktur och textur.

Jag försöker i största mån att använda mig av återbruk och har miljön i fokus när jag ska välja material. I det här projektet, liksom i mina tidigare projekt, har jag naturfärgat bomullsgarn med ingredienser som används för matlagning. Just i det här projektet har gurkmeja, rödbetor och svart ris fått vara ingredienserna i färgbaden.

INSTAGRAM @madebyhamberg
Elin Hamberg Bernerstedt

Jag har tidigare sysslat mest med trä och metall och innan Slöjd, hantverk och formgivningsprogarmmet läste jag till trä- och metallslöjdslärare. Under min uppväxt har jag sysslat med mycket hantverk, som att tälja dalahästar till att hjälpa till med diverse snickeriarbeten. När jag får vara i min skapandeprocess, ges möjlighet att göra precis det jag vill och låta andra tankar få försvinna bort en stund. Där får jag vara i min egen bubbla och det ger mig ett stort lugn.