Cecilia Uddås

Float Collection 

”Float chair” och ”Float table” är namnen på de produkter som tillsammans skapar mitt examensarbete. Till grund för projektet ligger en strävan efter att etablera ett formspråk som känns personligt och signifikativt för mig och mina möbler, samt att utveckla och bredda min plattform; Med andra ord att skapa en kollektion.   

Examensarbetet grundar sig i en vidareutveckling av en prototyp på ett soffbord jag tog fram i vintras med två viktiga detaljer till grund: avsmalnande ben och svävande bordsskiva.  

Jag ville bygga vidare på detta koncept och hade tidigt en vision av hur stolarna skulle kunna se ut. Med en stomme där ryggstödet och de bakre benen smalnar av parallellt från sidan, smalnar de samtidigt av i en konisk form både upptill och nedtill. Varken sitsen eller ryggstödet är monterade direkt mot ramen vilket ger dem den svävande effekten.  

I och med att jag ofta tidigare jobbat med kantiga former ville jag den här gången istället bygga ett runt matbord, utan att kompromissa med formspråket. Även här smalnar benen av från olika vinklar och bordsskivan har en illusion av att sväva ovanför benen.  

Trots att möblerna är byggda i massiv björk och är rejäla med tyngd i sig så speglar dess estetik något helt annat. De är nätta och luftiga, utan att vara enkla och tråkiga. Med influenser från klassisk skandinavisk minimalism och en flirt med japanska former andas dessa möbler Cecilia Uddås.  

 
Float Collection är namnet på den möbelserie examensarbetet nu lagt en grund för. Float är ett koncept med utrymme för vidareutveckling och utökning med en mängd nya möbler och produkter! 

INSTAGRAM @uddasdesign
Cecilia Uddås

Som formgivare har jag kommit att fascineras och inspireras mycket av skandinavisk design, och då framförallt av formgivare som Børge Mogensen, Finn Juhl och Hans J. Wegner. Och under mitt tredje och sista år av universitetsstudier hände någonting i mig och min formgivning, ju längre in i läsåret jag kom desto mer vågade jag ta ut svängarna och experimentera med nya lösningar och former för att uppnå den estetik jag sökt men inte kunnat sätta fingret på. Med inspiration från den skandinaviska minimalismen från 50-60-talet började jag experimentera och utforska mitt eget formspråk och landade till slut i former som tilltalar mig och som får mig att vilja fortsätta leta efter nya lösningar och nya former. 
 

Jag tror att min nyfikenheten och strävan efter utveckling är grundläggande för mitt framtida arbete som både formgivare och möbelsnickare, och det ska bli väldigt spännande att se vad framtiden har ett erbjuda!