Alice Brengdahl

Skulpturala korgar med skrot, Målarbacken 

Med utgångspunkt från Målarbackens skrothög har jag i mitt examensarbete tagit till vara på järnskrot i skapandet av tre stora skulpturala korgar med svartglödgad järntråd. Fokus ligger på det estetiska uttrycket och kombinationen av nytt och gammalt, före det funktionella. Arbetet är en fortsättning på en tidigare  kollektion med skulpturala korgar med skrot från Skrotön. På de olika platserna går det tydligt att se skillnader i typen av järnskrot, något som påverkat, begränsat och inspirerat mig i arbetet.  

Innan löven faller

En skulptural korg med svartglödgad järntråd och skrotlöv, med stark inspiration från naturen, som bygger vidare på tidigare verk där tråden kombinerats med grenar. Bottens trådar är virade på samma sätt som det traditionellt sett görs i korgar, men symboliserar här årsringarna på ett träd. Istället för en vanlig stomme av trådar, bildar flera invirade trådar grenar som i sin tur växer ut i ett grenverk där varje gren avslutas med ett löv. Ett löv som växt fram ur den rostiga plåten från skrothögen. För att ge extra lyster till nyanserna i rostens toner har varje löv fått en linoljebehandling.  

Ringa ekon från Målarbacken 

Redan när jag hittade stora ringar på skrothögen fick jag en tydlig bild av hur jag ville att denna korg skulle bli utifrån ringen (som antagligen är ett tunnband) och med inspiration från korgtypen kolfat.  Under detta projekt är det endast denna korgens skrot som har behållit sin ursprungsform i sitt nya liv, vilket ger ett tydligt eko om dess tidigare liv.  

Pion 

Med inspiration från tidigare arbete med att avsluta korgar med material från naturen ville jag nu  avsluta med en krans med något från naturen, men att nu göra materialet från naturen i metall. Från början var tanken att använda likadana löv som i Innan löven faller. Men väl igång med korgen kände jag att jag ville ha en annan form, med flera flikar på samma blad. Utifrån önskan om en annan bladtyp valde jag att utgå från pionblad. Pion är en av mina favoritblommor och fick även bli namnet på denna korg. 

INSTAGRAM @skaparalice 
hemsida skaparalice.se
MAIL kontakt@skaparalice.se
Alice Brengdahl / Skaparalice 

Jag ser mig själv som en konsthantverkare som blandar gammalt med nytt, gällande både teknik och material. Jag vill föra trådslöjden framåt och göra föremål som kan klassas som konst med en teknik som har sitt ursprung i bruksföremål. Samtidigt som det känns viktigt att behålla kärnan i hantverket. Med mitt arbete vill jag med omsorg ta till vara på möjligheterna i material och teknik samt förmedla en vördnad och respekt för naturen, miljön och tiden.  

Genom åren har mitt skapande tagit olika uttryck. Jag gillar att se materialens möjligheter. Att ta till vara och förädla med handens kraft och med hantverket som metod. Och att förnya och kombinera olika material och tekniker.  

Jag inspireras ofta av naturen och jobbar för närvarande främst med skulpturala korgar i järntråd i kombination med andra material som till exempel skrot eller material från naturen – rötter, kottar, grenar.  

Min kreativa nyfikenhet har lett till att jag har flera utbildningar inom hantverk/kulturfältet. Mina intressen för skapande, natur, miljö och hållbarhet binds samman och kommer till uttryck i mina skapelser. Att plocka kunskap och inspiration från de olika områdena och kombinera dem till en helhet.  Jag kan se ett tydligt mönster i de tekniker som jag under åren fastnat för – att de är upprepande i momenten och “långsamt” växer fram. Och det är just i min kontakt och arbete med material som de flesta idéer kommer till liv, att en sak inspirerar till nästa. Att få testa och experimentera direkt i materialet.